Окръжна прокуратура-Пловдив заведе досъдебно производство срещу 16-годишния ученик от Професионалната гимназия за хранителни техники и технологии, направил безпрецедентно жесток опит за убийство на свой съученик.

Макар и непълнолетен, извършителят подлежи на съдебна отговорност по чл. 115. В момента той е задържан в ареста за 24 часа, предстои да му бъде повдигнато обвинение и вероятно срокът ще се увеличи до 72 часа.

Проф. Ангел Учиков, завеждащ Коремно- гръдна хирургия на УМБАЛ "Св. Георги" каза днес пред медиите, че в цялата си практика не е срещал такава агресивност. И друг път са лекували прободени хора, но в случая няма един ненаранен орган, момчето е било ръгано с нож и отпред, и откъм гърба, и встрани. Състоянието му е стабилизирано в момента, следващите 3-4 дни са рискове, но то има шансове да оживее. 18 негови съученици бяха дарили кръв днес до обед.

Когато е постъпил в болницата, той е бил контактен и е говорел. Сега е на командно дишане. Проф. Учиков оценява шансовете му за живот като сравнително добри. По разкази на родителите Искрен сам се е обадил по телефона на баща си вчера с думите: Тате, умирам. И баща му го е докарал с колата в болницата. Когато е влязъл в апартамента е видял в мивката два окървавени ножа за рязане на хляб.

БГНЕС припомня, че около 14 часа на 23 октомври в дома на пострадалото момче, апартамент в нова кооперация зад църквата "Св. Иван Рилски", гостувал негов съученик от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Не е ясно защо са се скарали, но кавгата е прераснала в кървава битка. Пострадал е и нападателят, със срязани сухожилия на ръцете той също е настанен в болница.

Момчетата са десетокласници в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии - Пловдив. И двамата са изключително спокойни момчета, никога досега не са имали агресивни прояви, съобщи директорът на училището Людмила Ганчева. Днес в гимназията ще има извънредно събиране на всички паралелки и спешен педагогически съвет. Достъпът до училището е затворен за външни лица.