Студентите в Софийския университет вече окупираха няколко зали, следвайки колегите си от юридическия факултет. Вече денонощие те са блокирали най-голямата аула – 272. Към тях се присъединиха и студенти от факултета по математика и информатика, както и от журналистическия факултет. Акция за кратко се проведе и в Нов български университет, а по неофициална информация такива готвят още в УНСС и в Лесотехническия университет.

Блокадата започна в сряда, когато младежите обявиха блокада по време на лекция на юриста и председател на Конституционния съд Димитър Токушев. Причината беше решението на съда, че Делян Пеевски остава депутат.

Според студентите протестите на улицата, които продължават повече от четири месеца, не са свършили работа и е време за алтернативни действия.

Някои преподаватели подкрепиха акцията на студентите.

Междувременно във Фейсбук групата на „ранобудните студенти" беше публикувана и декларация от тях:

"Уважаеми студенти, колеги, приятели,
уважаеми преподаватели,

Наясно сме, че у някои от вас започналата окупация ще създаде негативни чувства към нас.

Ще си кажете, че уж се борим за образование и бъдеще, а в същото време спираме учебния процес в най-голямата зала на Софийския университет.

Но замислете се! Ние ли сме най-големите рушители на образованието, окупирайки една зала? При положение, че за последните години е нямало нито едно правителство, което да постави за национален и свой собствен приоритет образованието.

Нито едно правителство не се сети, след избори, че трябва да концентрира максимално сили за развитие и подобряване на образованието. Не, едва ли. Смятаме, че образованието има по-голям проблем от пропускането на няколко лекции.

Не е ли време студентите най-накрая да вземат страна в ставащото вече четвърти месец в обществото? Не са ли студентите също част от това общество? Докога студентите ще стоят отстрани, смятайки че тези процеси не ги засягат?

Ние казваме СТИГА!

Стига на апатията, стига на бездействието, стига на безхаберието!

Време е студентите да заемат позиция за своето бъдеще. Да изкажат своята дума - искат ли да живеят в по-добро общество, където техният глас реално ще се чува, където няма да има народни представители, които да се осмелят да покажат среден пръст на този, когото представляват, или да кажат, че не им пука за мнението на народа! Или искат да живеят в сегашното общество - стига тях пряко да не ги засяга.

Призоваваме ви - присъединете се към нас! Сега е моментът да покажете на чия страна сте. Сега е моментът да заявите позиция и да вземете отношение. Сега е моментът преподавателите да застанат зад своите възпитаници, дори пред тях - да поемат ударите, които следват.

Ще застанете ли рамо до рамо с нас за по-добро бъдеще, за морал в политиката, за съвестност и за уважение към нас, гражданите, избирателите, народа? Ще застанете ли до нас в борбата за принципи? Или ще застанете срещу нас - и ще признаете статуквото, ще се съгласите да продължавате да живеете в такова общество с такива политици?

От вас зависи. От всеки един, поотделно, като личност! От ВАС зависи!
Ние ви чакаме да застанете с нас зад тези принципи.

Елате!"


Председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев отхвърли обвиненията в неморалност и ги определи като обида. „Не мисля, че съм заслужил подобна оценка и това ме огорчава”, заяви професорът пред Нова телевизия. Той е категоричен, че никой не му е оказвал влияние при решението за казуса "Делян Пеевски".
И днес продължава протестът на студентите, които от вчера са окупирали най-голямата 272-та аудитория в Софийския университет. Акцията е протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, който е и преподавател във висшето училище. Младите хора настояват той да поеме моралната отговорност за решението на съда да остави Делян Пеевски.

Двама студенти са останали да нощуват в сградата заради съображения за безопасността на сградата. Изискване на пожарната било да няма след 22,00 часа в залата. Уговорката с пожарната била да останат двама души, които да носят отговорност за сградата.

Студентите обясниха, че всъщност много хора са искали да останат в залата през нощта. Студентите заявиха пред Нова телевизия, че идеята за този протест е стара.