В социалната парламентарна комисия се подготвя от екип на БСП проект на Закон за възрастните хора. Има предложение за създаване на правила за приемно семейство за тях, но това не значи осиновяване.

Това заяви в кулоарите на НС депутатът от КБ Корнелия Нинова, председател на комисията. Към закона се предвижда с постановление или с наредба да бъдат уточнени условията, по които тези приемни семейства да бъдат одобрявани. За критериите, на които трябва да отговарят и за финансирането, което ще получават за това, че ще се грижат за възрастни самотни хора в качеството си на приемно семейство, посочи Нинова.

Каква ще бъде сумата допълнително ще се уточнява, но тя ще е съпоставима с тази за приемно семейство за деца, допълни Нинова. Министерството на труда и социалната политика ще изработи критериите и условията, и процесът ще приключи до края на тази година. В момента инициативата се обсъжда в асоциации, в клубове за възрастни хора, с кметове и др., защото предвиждаме взаимодействия между изпълнителната власт и общините, особено за предоставяне на клубове за възрастните хора, каза тя. Разговаряме и за това държавата да помогне за издръжката на тези клубове, както и да има партньорство между всички власти. Става дума за възрастни хора, за които няма кой друг да се грижи, за да облекчим живота им и да имат те едно активно стареене, да не се чувстват изключени от обществения живот, смята Нинова.