Истината е, че на вчерашното заседание на правителството, министър-председателят възложи на мен да изготвя становището на правителството по решението на НС.

Така че ще имаме някаква готовност може би до следващото заседание на МС с мнение по този въпрос. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова във връзка с мораториума върху земеделската земя, предаде репортер на БГНЕС. Златанова подчерта, че лично за нея като юрист това решение на парламента няма никаква правна стойност. "То няма и как МС да го изпълни това решение. Това е все едно българският парламент да задължи с някаква задача правителството на Франция или на Белгия, например. Най-интересното за мен и радостното е, че се събра конституционно мнозинство все пак в този парламент, въпреки многократните уверения към мен от страна на различните парламентарни групи, че това не е възможно. Оказа се, че е възможно, но по погрешна тема. Много по-лесно би било темата на това мнозинство, което се събра, да беше изборът на главен съдебен инспектор. И това ми дава повод официално да обърна внимание на НС, на парламентарните групи, на партиите, че времето тече, а и вече е 12 без 5 и е крайно време да бъде избран главен съдебен инспектор, за да може да работи тази много важна институция нормално, заяви Златанова.

На въпрос дали България ще има проблем с комуникацията с европейските държави, вицепремиерът отговори, че се надява нашите партньори в ЕС и другите страни-членки да проявят разум и спокойствие и да няма никакви едностранни мерки. "Все пак доста от тях имат и повече опит като европейски държави – като страни-членки на ЕС. Да, нека да се поставим в ситуацията, в която едностранно да ни бъдат наложени мораториуми от другите държави-членки – на нашите граждани да им бъде забранено да ходят да работят в Европа, как бихме се почувствали ние? Искам да кажа и друго – много се говори напоследък по темата за еврофондовете, тя е много актуална тема. Започва да ми става неудобно от вчера да говоря на тема еврофондове. Защото не може да се ползваме само от солидарността на Европа и да не изпълняваме задълженията, които произтичат от членството. Струва ми се някак много неприлично това", категорична е Златанова.

"Това е решение на парламента, не е закон. Това е решение, което задължава правителството да предприеме действия, които то не може да предприеме, защото има два акта от по-висок ранг – Конституцията и Договорът за присъединяване към ЕС, които пречат да се предприемат такива действия. "Не коментирам българския парламент, казвала съм го и по други поводи", каза още Златанова.