Полицията в Брюксел е извършила тази седмица целенасочена операция, във фокуса на която са били българки и автомобили с българска регистрация, съобщават местните медии. Целта е била да се пресекат случаите, в които българските граждани, живеещи постоянно в Белгия, продължават да управляват автомобилите си, без да сменят регистрацията им, защото така избягват задължителните технически прегледи и застраховки, както и съответните митнически такси.

Операцията е била съсредоточена в района на площад в широкия център на града, където паркират множество автомобили с българска регистрация. Отбелязва се, че мястото се превръща в гето, а най-често българските автомобили са в нарушение, тъй като за тях не са платени съответните застраховки и разрешителни. При операцията собствениците на автомобилите са били глобени с общо около 25 000 евро.

За целта на акцията от България е бил командирован полицай, който да съдейства на своите белгийски колеги. При проверките на документите за самоличност българските граждани показвали лични карти или паспорти, които, изглежда, са били редовни. Проверяваните обяснявали, че са в Белгия за туризъм, т.е. имат правото на безусловен престой в продължение на три месеца.

Провереният район е известен на местната полиция с това, че оттам се извършва редовно незаконен превоз на хора и стоки от и до България, както и към незаконни строежи, където се работи "на черно", се отбелязва в информациите.