Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни. Това съобщи главният архитект на град Варна Виктор Бузeв в ефира на Нова телевизия. Според него, за да не се допускат нови наводнения, са нужни спешни и категорични мерки.

По думите на архитекта общината е знаела, че деретата в квартала трябва да бъдат разширени. Проект за решаването на този проблем е имало още отпреди 40 г.

Последното кандидатстване за финансиране на общината във връзка с разширяването на деретата е било преди 10 г. Според заложеното в този план е трябвало да се изградят „Западен охранителен канал“ и „Източен охранителен канал“. „Ако тези канали бяха направени, трагедията можеше и да не се случи“, категоричен бе Бузeв.

По думите му тези съоръжения са били предвидени да поемат точно това количество вода, която премина през "Аспарухово" в трагичната нощ.

Във връзка с факта, че голямата част от постройките в "Аспарухово" са незаконни, Бузeв коментира, че търпимостта на институциите към нарушителите вероятно е била проявена и заради факта, че все пак живеещите в квартала са и избиратели.

Ганчо, жител на Аспарухово, сподели пред Нова телевизия, че има свлачище в квартала, което е активно от 3-4 години насам. По думите му доста къщи са пропаднали преди фаталната нощ именно заради него. Именно свлачището и изхвърляните битови и строителни отпадъци стеснявали дерето.

Мъжът разказа, че води кореспонденция с община Аспарухово, община Варна и регионално министерство от години. „Пишем си като добри приятели и нищо повече“, обобщи Ганчо.

По време на трагичната нощ Ганчо е бил в автомобила си. Видял е как другите автомобили се носили по приливната вълна и излязъл от колата. Звъннал на жена си. Междувременно водата го е грабнала и той едва успял да се хване за една плоча. Помогнал е на 2 жени, изтеглил ги е на покрива на къщите им.