Американски учени доказаха , че разводът оказва отрицателно въздействие не само върху външния вид на жените, но и върху здравето им.
Раздялата с партньора води до проблеми със сърдечно-съдовата дейност, предизвиква депресия и прави по-слабият пол податлив към преждевременно стареене. Това е заключението, направено от изследователи, след наблюдение на 35 000 семейни двойки. Според тях в момента, в който един от партньорите реши да подаде молба за развод, здравето на жената се влошава и тя започва да се чувства много зле. Ситуацията се влошава допълнително, когато тя остане съвсем сама. Като начало при разведените жени започват да се появяват проблеми със сърдечно-съдовата и половата системи. При тези жени бързо започва да се увеличава биологичната възраст, като при някои от тях е отчетено намаление и в продължителността на живота.
Според експертите мъжете понасят раздялата с половинката си доста по-добре от жените. Но при всички случаи и двамата се намират в стрес след развода. Негативните му последици обаче се задълбочават в случай че вече разделените партньори не могат да си намерят нови спътници в живота.
Научни изследвания на експерти от Австралия пък установиха, че разведените жени са два пъти по-склонни към депресия от омъжените.