След като миналата есен откри производствено хале №2, а тази година обяви и предстоящо изграждане на трето, което ще работи за „Даймлер“, русенският завод на „Монтюпе“ е подготвил изграждането и на хале №4. Това съобщи в петък оперативният мениджър на „Монтюпе“ Ивелин Димитров по време на българо-румънския инвестиционен форум в Русенски университет.
Към момента в завода за автомобилни части работят около 750 човека, които до края на годината ще се увеличат до 810. Очаква се оборотът на компанията за 2014 г. да надхвърли 100 млн. евро.
Бизнеспланът за следващите години предвижда да се вложат още 18 млн. евро и да се наемат още 280 човека. Те ще са необходими, за да се посрещне изпълнението на голямата поръчка части за „Мерцедес“. Както стана ясно в началото на тази година, двата големи договора с германския концерн „Даймлер“ са за проектиране и производство на цилиндрови глави, които ще се произвеждат в българския завод на групата, който според фирмата е една от най-модерните леярни в света. Очаква се производството за германската компания да достигне 635 хил. цилиндрови глави годишно, което ще доведе до увеличаване общия обем на производство с 15%.
Това разширение обаче вече се струва недостатъчно за русенското поделение на групата и вече се планира и строежът на четвърто производствено хале. Според Ивелин Димитров, ако бизнесът се развива според очакванията, изграждането му ще започне след 2018 г., но компанията вече притежава нужния терен от 10 000 кв.м. В него на работа ще могат да постъпят още 250 човека.
„Монтюпе“ и в момента е един от най-големите работодатели в Русенска област. Компанията харчи около 20 млн. евро годишно за заплати и поръчки за местни доставчици, с което осигурява хляб за доста хора.
Русенският завод на „Монтюпе“ реализира приходи от 75,6 млн. евро през 2013 година или с 12,7 млн. евро повече отколкото през предходната година. Българското поделение на групата има съществен принос за общото увеличение на продажбите с 5,2%, отчитайки ръст от 20,1% през миналата година. Само британското поделение на „Монтюпе“ има по-голям ръст - с 26,9%.
От навлизането си в България през 2008 г. досега френската компания е инвестирала 85 млн. евро в предприятието си в Русе, което произвежда алуминиеви компоненти за двигатели за „Ауди“, „БМВ“, „Форд“, „Волво“ и „Пежо“. Продукцията се изнася за Великобритания, Германия, Швеция, Унгария, Румъния и Турция.
Наскоро „Монтюпе“ бе отличен за инвеститор на годината в сектор „Машиностроене“ за 2013 г.