"Пчеларството е важен сектор за българското земеделие, тъй като предлага отлични възможности за заетост във всички региони на страната", това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на среща с протестиращи пчелари, съобщиха от МЗХ.

"В новата Програма за развитие на селските райони предвиждаме да има отделна схема за пчеларство по мярка "Агроекология", което дава още една възможност за субсидиране на сектора", допълни ресорният зам.-министър.

В програмата ще има и самостоятелно обособена подпрограма за малки стопанства и производители, по която пчеларите също ще могат да бъдат бенефициенти. И през следващия програмен период те ще имат възможност да продължат да кандидатстват по мярката за млади фермери. Предстои и стартирането на следващата тригодишна Национална програма по пчеларство, по която ще има пет мерки за подпомагане.

За да продължи диалогът между представителите на сектора и МЗХ бе насрочена работна среща за последната седмица на месец ноември.

БГНЕС припомня, че десетки пчелари протестираха днес и настояват да се намери начин за подпомагането им. Пред МЗХ се събираше и подписка за адекватно държавно подпомагане на пчеларите в България. Плакатите, които носеха ясно показваха, че родните пчелари са – през 2007 година 38 000, през 2012 година - 19 000. Те питаха ще има ли пчелари в България след 2020 година по евросценария?

"Пчелите не са всичко, но без пчели всичко ще е нищо", "Пчеларството равнопоставен сектор в земеделието", "Директни плащания за пчелно семейство", "Пчелите – бъдеще за планетата", бяха сред другите плакати, които носеха пчеларите.