Това клипче показва ясно, че в "Аспарухово" е имало приливна вълна. Правено е на улица "Моряшка" в самото начало на бедствието. "Изпуснаха водата. Както си беше и изведнъж тръгна. Всичко отиде на долу", заявява в ужас авторът на клипа.

Дъждът е провокирал наводнението, но явно има и нещо друго, което все още не се огласява. Валежите във Варна тези дни далеч не са най-обилните в историята. Сред варненци все още е жив споменът за 20 август 1951 г. В този ден над Варна се излял незапомнен дотогава проливен дъжд, придружен от гръмотевична буря, който продължил над 9 часа, почти без прекъсване, разказва Petel.bg. Валежът бил на няколко вълни, като на моменти за минута се извалявали по 3 l/m2. Дъждът продължил и на 22-ри, като за тези два дни в метеорологичната станция във Варна било измерено количество 292 l/m2. Три пъти повече от тези на 20 юни.

По същото време в дъждомерната станция в курорта "Св. Константин и Елена" падналият дъжд бил в рекордното количество 389 l/m2! За сравнение, средното количество валежи, падащи във Варна през месец август е 32 l/m2. Метеоролозите са изчислили, че по време на тази стихия на земята са се излели около 150 милиона куб. метра вода! Тя предизвикала и сериозни щети на града - наводнени били множество сгради, голяма част от асфалтовата покривка по пътищата била отнесена, канализацията била запушена и дълго време улиците били като буйни реки. Близък по количество дъжд в района паднал и на 28 август 1899 г. В световен мащаб рекордът за 24-часов период държи дъждът, паднал на 15-16 март 1952 г. на о-в Реюнион - 1870 l/m2!