"Изявлението, че Гърция трябва да се нарича "Бивша Османска провинция" е един вид обида и подигравка и няма да помогне в процеса на преговорите за името, заяви в Атина вицепремиерът и министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос", пише скопският вестник Дневник. В коментар на изявлението на Груевски за "бившата Османска провинция Гърция", шефът на гръцката дипломация заяви, че това било езиков лапсус, а не - политическо изявление. Той повтори гръцките позиции за име с географско определение, което ще стои пред термина Македония, и че официална Атина не отстъпва от име за всеобща употреба.

"Утрински весник" публикува материал под заглавие: Венизелос: "Добър климат не се гради с обидни изявления". Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос заяви, че обидни политически изявления не помагат, за да се промени и подобри политически натегнатият климат между Македония и Гърция. На пресконференция в гръцкото външно министерство Венизелос подчерта, че се надява, че последното изявление на премиера Никола Груевски за аналогията, че Гърция би трябвало да се нарича Бивша Османска Провинция Гърция, е само нещастен лапсус, пише "Утрински весник".

"От голямо значение е да променим климата, но този климат не се променя с обидни изявления от типа, че Гърция трябва да се нарича Бивша Османска провинция. Това е един вид гавра с процеса и решенията на Обединените нации, и наистина съжалявам за това дори и да беше един вид нещастен лапсус, а не основно политическо изявление. Надявам се, че е нещастен лапсус", посочи Венизелос. За шефа на гръцката дипломация, изявленията от македонска страна, че няма да приеме друго име освен Република Македония, противоречат на преговорния процес в ООН.

"Не е възможно публично да изразява позицията: "Ние не приемаме нито едно име, което засега конституционното име". Какво означава това, че не приемат самия процес на обединените нации?", попита Венизелос, като добави, че всички имаме задължение да уважаваме и генералния секретар и Съвета за сигурност на ООН, както и критериите от Копенхаген, европейското законодателство, но и добросъседските отношения и международното право.