Държавата Израел демонстрира истински приятелски чувства и съпричастност към България заради трагедията, сполетяла морската ни столица. Израелският външен министър Авигдор Либерман се е обадил в петък вечерта на българския си колега Кристиан Вигенин и е изразил дълбоката си скръб и е поднесъл съболезнованията си за загиналите от потопа в квартал Аспарухово, както разбира се и за жертвите в Добрич, научи Стандарт. Информацията за телефонния разговор, състоял се по инициатива на Либерман, потвърдиха наши източници от посолството на Израел в София.

Либерман е посочил, че следи ситуацията в България, довела и до големи материални щети, освен, че е отнела човешки живот, и е изразил готовността и желанието, както своето, така и от името на израелското правителство, да окаже и предостави всякаква необходима помощ за справянето с последствията от бедствието.

Той е и изтъкнал приятелството между двете страни и хуманитарните принципи, които изповядват те, и е припомнил, че вече е имало подобно сътрудничество, например при потушаването на горски пожари, като това във Витоша преди време. Министър Вигенин е изразил дълбоката си признателност и благодарност от подадената приятелска ръка и изразената съпричастност и е посочил, че за момента не е необходима специална помощ и, че властите се справят с наличните ресурси и техника.

Но е поел ангажимента да уведоми премиера Пламен Орешарски за готовността и желанието на Израел да се включи в справянето с последствията от трагедията.