Брюксел има готовност да помогне. Има инструменти да почнат веднага да ремонтират, заяви в “Животът и други неща” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В Брюксел да бъдат изпратени фактури след комисии, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. Превенцията се състои в това да работят оперативните програми, особено програмата за екология - да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми“, заяви Борисов.

По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на инструментите на Европейската комисия чрез Фонд „Солидарност“.

Той бе категоричен, че не одобрява разменените в предишния ден остри реплики между кмета на Варна Иван Портних, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателя Орешарски, но в същото време защити кмета като заяви, че кметовете не са най-големите специалисти по реакции в криза.

Според него кметът и да не реагира адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това.

"Би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон“, заяви Борисов.

Междувременно, от правителствената служба съобщиха, че заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Една от тези възможности е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.