Основателят на Microsoft Бил Гейтс смята, че заместителите на месото в бъдеще могат да спасят човечеството от много проблеми. В статия, публикувана в блога му, Гейтс пише, че изкуствено месо ще ни помогне не само да бъдем по-здрави, но и ще спре източване на ресурси на планетата, пише Facepla.net.
Според него до 2050 г. световното потребление на месо може да се удвои, тъй като с ръста на икономиката у хората се появяват повече възможности да си осигурят скъпия продукт. Въпреки това, на планетата няма достатъчно пространство и ресурси за производство на месо за 9 милиарда души. Също така, съдържащите се в червеното месо вредни вещества предизвика различни заболявания, включително и рак на черния дроб.

Гейтс пише, че е опитал продукта Beyond Месо и не може да го отличи от истинското пиле. Заместителят на яйцата на тази марка не съдържа холестерол и е богат на витамин комплекс. Дори има и заместители на солта, които имат същия ефект, но не причиняват вреда на организма.

Бизнесменът не предлага на всички да станат вегетарианци. Той обаче смята да  помага на компаниите, които произвеждат изкуствено месо, да завладеят пазарите и да спасят планетата.