Водната стихия разруши част от прохода на Републиката. От снощи Хаинбоаз е затворен за движение и няма информация кога ще бъде възстановено движението. Около 200 м от асфалтовото покритие са буквално изровени и натрошени, съобщава "Дарик". Обявено е бедствено положение в някои от селищата в общината, показват и снимки на колегите от BulFoto.
Тепърва ще се установяват щетите. До възстановяване на движението шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришки и Котелски проход. Южният пътен възел на Велико Търново беше залят от около метър вода. Нивото в момента е спаднало и аварийните екипи почистват наносите.

Най-критична е била ситуацията снощи в Килифарево и Дебелец, където река Белица преля и се наложи хора да търсят спасение по високите етажи на къщите си. Около 30-40 къщи са пострадали от приливна вълна по поречието на Белица. 
Сложна е ситуацията и в Дебелец, където също има наводнени дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, отнесени са коли. 
Река Белица затвори и Прохода на републиката - изкъртени са мантинели и огромни парчета от асфалта, има паднали дървета.