Дали да бъде закрита школата в Казанлък зависи единствено от това по какъв начин ще бъде преструктурирана дейността на Академията на МВР. Това каза пред бТВ вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Към момента Академията на МВР използва щат и организация на работа, предвидена за доста по-голям брой обучаеми и курсанти. Бюджетът е над 13 млн. годишно. Към момента МВР не може да си позволи да изразходи такъв бюджет, необходимо е да бъде преструктурирана дейността на Академията – както по отношение на места, където се провеждат занятията, така и по отношение на учебния процес, на броя на преподавателите. От тази гледна точка това ще е единственото, което ще е водещо – ефективно управление на процесите в Академията, обясни Йовчев. Министърът на вътрешните работи заяви, че съдбата на школата в Казанлък, където местното население протестира от няколко дни, не е тема, която може да се дискутира от местната власт – управлението на Академията не е нито от компетентността на местната администрация, нито финансирането. Ако бюджетът за тази школа се даваше от Община Казанлък, то тогава нормално е да направят референдум и да кажат дали да продължи да функционира или не, допълни Йовчев.

Относно втория въпрос, който тревожи жителите на Казанлък – дали ще има център за бежанци там, Йовчев каза: Обсъждат се много варианта, но към момента няма такова решение. В близките дни не виждам и такава алтернатива, заяви Йовчев. Той уточни, че на този етап не се обсъжда изграждането на център, в който да се настанят бежанци на територията на Казанлък. Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанците, нито една държава не е успяла да прекрати навлизането на бежанци на нейна територия, посочи вътрешният министър.