С гласовете на 71 депутати от Коалиция за България, 30 депутати от ДПС и един депутат от ГЕРБ, Народното събрание прие на първо четене предложените от Министерски съвет промени в Закона за местните данъци и такси.

С промените в закона на практика се вдига данъкът на по-старите автомобили. Ако те минат и на второ четене през парламента, отстъпката за колите с катализатор ще отпадне, а притежателите на коли, съответстващи на стандарта Евро 3 и 4 вече ще ползват отстъпка от данъка в размер на 30% вместо 50%, както е в момента. С 50% облекчение ще се ползват само колите, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев обаче призова между първо и второ четене да се потърси възможност да не се вдига данъкът на хората, които имат по-стар автомобил. "Вносителите и ние, които подкрепяме законопроекта, не смятаме, че ако отпадне преференцията някой от хората, които ползват преференцията ще отиде и ще си купи по-нова кола. Екологичната преференция не е работеща. Животът на един катализатор при коли, които са най-малкото 8-годишни е до 100 000 километра, при среден пробег между 15 000 и 25 000 километра на година, животът на един катализатор е между 4 и 6 години. Освен това наличието на катализатор се установява с декларация, а не с проверка", коментира днес Цонев.

С промените в законодателството храмовете се освобождават от "такса смет" и се дава срок до 2015 години общините, заедно с изпълнителната власт, да изработят нова методика за изчисляване на "такса смет", което да не е свързано с оценката на имота.

В началото на днешното извънредно заседание депутатите отхвърлиха предложението на депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, първа точка от дневния ред да бъде предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица. След като това се случи клетва положи депутатът от Коалиция за България Кирчо Карагьозов от Ямболския многомандатен избирателен район. Той ще заеме мястото на вече покойния Николай Петев.