Септемврийското село Бошуля вече може да се похвали с нова трофейна придобивка ­ танк - Т 72. Той бе позициониран до входа на сградата, в която се помещава кметството и ще бъде открит в четвъртък. От другата страна от година и нещо се мъдри оръдие, което е било ползвано по време на Първата световна война. На паметната плоча пред танка може да се прочете, че той е дарение от кмета на селото Любен Христосков, министъра на отбраната Ангел Найденов и сем. Вергиеви.Поставянето на танка бе предшествано от дълга подготовка, първоначалната идея бе той да дойде в селото на 9 септември. За никого не е тайна, че бошулци се славят като привърженици на БСП, тъй като селото е дало огромен брой партизани и ятаци по време на партизанското движение, съобщава "Марица". Тогава обаче това не се случи, а седмица по-късно започна строежът на постамента, върху който сега е разположен танкът. Оръжието е издействано от кмета Любен Христосков, след личен разговор с министъра на отбраната Ангел Найденов. Идеята е да не забравяме участието на народа ни във войните и какво следва от това, напомнят паметливи бошулци, като не пропускат да отбележат, че селото им също е дало не малко свидни жертви по време на кръвопролитията през миналия век.

Това, което буди тревога в душите им, е, че от тридесет години насам нищо в Бошуля не се е променило. Водопроводът е много стар и през ден-два се правят ремонти по него, а през лятото се случва и дни наред в определени квартали да няма вода. Улиците са разбити, а централната е направо изкривена от огромните камиони, които доскоро купуваха пясък и чакъл от местна фирма. Това, което трябва да се направи, е незабавно да се търсят пари за ремонт на пътя и водопровода, натъртват бошулци. Срамота е селото да е на петнадесет километра от Пазарджик и на шест от Септември, а да изглежда така, сякаш никой не го забелязва. В момента повечето от младите са намерили препитание в областния град, налага им се ежедневно да пътуват до там, за да могат да изхранват семействата си.

В селото има четири хранителни и един строителен магазин и май това е всичко, което работи. Ако не се брои аптеката, която е тук отскоро, но хората са благодарни за нея, защото си вземат лекарства, без да се налага да бият път до някое от съседните селища. Училището е отдавна закрито, защото деца няма, а тези, които могат да се изброят на пръстите на двете ръце, учат в съседно Величково.

Средствата, които получава кметството от община Септември, са крайно недостатъчни, за да се правят ремонти, казват бошулци. Въпреки това кметът Любчо Христосков прави всичко възможно, за да се справя с проблемите. Гордост за селото е фактът, че местното читалище продължава да работи и освен библиотеката, към него има група за народни танци, певческа група и за всеки празник, програмата е направена от самодейците. Кметът ни работи без забележка, казват бошулци, но се надяват по време на тържеството да поговорят с големците, които със сигурност ще присъстват. Ще искаме да ни оправят улиците и водопровода, в Карабунар хората вече нямат този проблем, както и във Виноградец, защото от там минава новия път от магистралата към Велинград. Ние сме встрани от него и все си оставаме без облаги, жалват се бошулци и са прави, защото от години насам не са виждали цялостен ремонт на инфраструктурата си.