Схема за измама на депутати реализират успешно находчиви мошеници, съобщиха източници от Народното събрание. Досега е известно, че са ужилени няколко от членовете на ПГ на Коалиция за България с малки суми, предава Дарик радио.Измамата ставала чрез телефонно обаждане. След като успявал да се свърже с даден депутат, измамникът се представял за човек от екипа на Йорданка Фандъкова, който отговаря за настаняването на хора без подслон.

Всички ужилени депутати били уверявани, че в приют на Столична община е настанено семейство от избирателния им регион, което иска да се прибере в дома си, но няма пари за път. На народните избраници дори бил даван телефонен номер на безпризорните.

"Здрасти, аз съм Румбата. Работих в кампанията ти", заявявал мнимият безпризорен, когато депутата му се обадел.

После настоявал да получи помощ, за да се прибере от София в дома си, където можел да гледа животни и да се занимава със земеделие.

Депутатите уреждали среща с изпадналия в беда жител на избирателния им район пред сградата на парламента. Там давали парите за път до дадената община с надеждата, че помагат. Никой не признал, че всъщност не може да се сети да е виждал въпросния човек, който уж е работил в кампанията му, за да не го обиди.

Истината лъснала, когато депутатка от БСП, която не била в столицата в този момент, помолила колега да посрещне пред Народното събрание изпадналия в беда съгражданин и да му даде пари да се върне у дома.

Народният избраник, който няколко дни преди това давал средства за същата цел разбрал, че става въпрос за измама и разказал на свои съпартийци.

Тогава се оказало, че поне 6-7 от депутатите на левицата са станали жертви на схемата. Сумите варирали между 25 и 60 лева.