Бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров застава утре на подсъдимата скамейка.

Пред военния съд той ще се защитава по обвинение за присвояване на бюджетни средства. Прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011 г. Киров е присвоил общо около 5 милиона лева, като парите били във валута - долари и евро. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над 1000 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, смята обвинението. Не става ясно обаче дали това са фиктивни разходи за командировъчни, за гориво или за премии на разузнавачи.

Макар да е имало механизми, по които е можело да бъдат контролирани разходите в НРС, бившият директор на службата е имал възможността да присвои парите, посочи прокуратурата.

Освен Киров, били разследвани и още хора от службата, но доказателства за злоупотреби имало само за генерала. Нарушенията в НРС открило новото ръководство и затова е бил сезиран главният прокурор. Разпитани били и редица свидетели.

В 30-те тома доказателства срещу Киров прокуратурата е събрала различни документи. В обясненията си пред обвинителите, генералът казал само, че е обект на политическата конюнктура.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.Съдия-докладчик по процеса е полк. Генко Драгиев.