Информациите за "чудото на събуждането на Шумахер" са "върхът на цинизма", обяви бившият лекар на „Формула 1" Гари Хартстийн. В язвителен коментар в своя блог Хартстийн обвинява мениджъра на шампиона, че "си играе игрички" с феновете и почитателите на великия състезател.

Според него съобщенията, че Шумахер е излязъл от изкуствената кома е издевателство над естественото невежество на масовата аудитория по отношение на медицинската терминология и си играе със сегашното състояние на шампиона от "Формула 1". "Което оставя в устата много много лош вкус" - пише Хартстийн.

В своя блог бившият лекар на Формула 1 пише, че "триумфалната еуфория" от страна на мениджъра Сабине Кем за състоянието на Шумахер - "Той вече не е в кома" - не е "никаква добра новина". Информацията бе приветствана най-напред от пилота на Формула 1 Луис Хамилтън, който написа в Tweeter: "Това е наистина окуражаващо и вълнуващо".

Хартстийн е твърдо убеден, че феновете изобщо няма на какво да се радват и на какво да се надяват. Той написа: "THIS IS NOT NEWS (ТОВА НЕ Е НОВИНА). И продължи:"Не мога да се отърва от мисълта, че това е върха на цинизма, при който истината се използва, за да създаде едно напълно фалшиво впечатление"...."Аз смятам, че ако Михаел ИЗОБЩО е излязъл от минимум съзнателното състояние, което Сабине обясни толкова акуратно в началото на април, сега би трябвало да ни кажат, че той има проблеми с говора и ще работи упорито, за да се оправи. Или че изпитва трудности с това да се научи да ходи, да чете, да пише и.т.н. ....

"Но не би! Казват ни това, което вече знаем, след което ни предупреждават да не очакваме никакви новини повече"...

Единствено в. "Билд" написа, че състоянието на Шумахер не е толкова оптимистично, колкото бе представено в понеделник: "Михаел не може да говори, но може да диша самостоятелно и отговорил на гласа на съпругата му Корина".