Министерството на труда и социалната политика ще предложи три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуска. Те ще бъдат обсъдени на оперативно заседание на правителството днес (18 юни), заяви зам.-социалният министър Светлана Дянкова, цитирана от „Труд“.

Първият вариант на социалното министерство е графикът за отпуските да отпадне за фирми с по-малко от 10 работници. Вторият е облекчението да важи и за по-големи компании - с до 50 служители. Третата възможност е задължението за графици да отпадне за целия бизнес, обяви тя.

По думите ѝ обаче сега няма да се вземе крайно решение, а това ще стане след обсъждането в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според сега действащото законодателство фирмите са длъжни до края на всяка година да разпишат график кой работник кога ще почива през следващата година. Синдикатите са склонни да го подкрепят искането на бизнеса това изискване да отпадне, само ако отпадне и 2-годишната давност на почивните дни, въведена през 2011 г.