Заради кризата в Ирак цената на горивото ще се увеличи на световно ниво още в следващите дни.  С известно забавяне ефектът ще достигне и България. Това увеличение ще се добави към сезонния ръст на горивата с 3-4 стотинки, съобщава bTV.

Неофициално от бранша изчисляват, че поскъпването заради кризата в Ирак, плюс сезонния ръст в цените, дизелът и бензинът у нас може да поскъпнат с между 5 и 10 стотинки. Така на практика цените на горивата ще достигнат миналогодишните си нива през лятото.

Точно днес Богдан Банчев прави 42 години зад волана. Той разказва пред репортер на телевизията, че с всяко поскъпване на горивата и билетите, пътниците намаляват.

Всеки ден Красимир Краев пътува до Ловеч и обратно. Изчислява, че за 35 години е навъртял повече от 5 млн. километра зад гърба си. Не се притеснява толкова от цената на горивата, колкото от качеството им.

Поне засега автобусните превозвачи не предвиждат увеличаване на цената на билетите. Това обаче не е изключено, тъй като половината от стойността им се формира именно от цената на горивата.

Неофициално от бранша коментират, че ако дизелът поскъпне с повече от 6 стотинки, билетите ще го последват.