Европейската перспектива е двигателят за развитието на Балканите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на гала вечер, организирана от списание "Икономист".
Плевнелиев заяви, че сме свидетели на качествено нови процеси в региона. Само до преди 15 години тук е бушувала война и имало бомбардировки, а днес Балканите са регион с добри перспективи и потенциал, посочи той.

Плевнелиев смята, че съществуват три основни риска пред Югоизточна Европа: 1. проблем със стабилността и ефективността на институциите; 2. недобрата свързаност, която е пречка за устойчив растеж; 3. все още недовършен процес на демократизация.

"Големият двигател на позитивната промяна в региона е перспективата за членство в ЕС. Четири държави са вече членки на Евросъюза, а останалите искат да се присъединят към него", повтори Плевнелиев и отбеляза, че до 2020 г. в региона ще бъдат инвестирани над 48 милиарда евро, докато в предходния период тази сума е била само 10 милиарда.

Той припомни, че дълги години Балканите бяха сочени като граница между Изтока и Запада, между Европа и Азия. Според него в днешния глобализиран свят Балканите са в центъра на Европа и Азия.

Плевнелиев също така се обясни в любов на списание "Икономист". "Не крия, че съм голям фен на списанието и чакам всеки негов следващ брой", каза той.