Апостол Карамитев изпълни ролята на баща за мен в хаоса намладежките ми мисли и чувства, каза един от неговите най-забележителни ученици актьорът Йосиф Сърчаджиев.

Той каза това на вечерта в Народния театър "Иван Вазов", посветена на 90 годишнината от рождението на големия българския актьор и театрален педагог Апостол Карамитев.

Простете, че говоря трудно, но много е силно влиянието му върху мен. Три негови послания към мен ще помня, докато съм жив. Това, че не съм могъл да ги следвам е друг въпрос, призна Йосо.

Първото послание - бях войник в Ямбол, подложен на ужасна гонка. Живеех на косъм от самоубийството. И тогава в града дойде на гастрол в града Народният театър със "Смъртта на търговския пътник" на Артър Милър в ролята на Биф Апостол Карамитев, заведоха ни да го гледаме.Обадих му се в гримьорната и той уреди да ме оставят час след представлението. Аз отидох в хотела и един час му разказвах за терора , на който съм подложен. Той изслуша мълчаливо сълзливия ми вопъл и се разсмя, с този негов характерен и незабравим смях. Изумих се от реакцията му. Спря да се смее, разтърси раменете ми и рече7 "Щом толкова те гонят, значи си нещо, безличните не ги пипат. Но запомни унижението, на което си подложен сега, може да има огромен положителен ефект в живота ти. Позналият унижението и оскърблението никога няма да мачка другите.", разказа Сърчаджиев. Второто послание - в четвърти курс Димо Моллов постави "Херкулес - Авгиевите обори" от Фридрих Дюренмат. Цензурата открива в постановката антипартийна насоченост, подигравка със социалистическия строй и лично с другаря Тодор Живков. Спряха представлението и назначиха специална комисия, която да умува как да ни накаже. Очакваше се черно бъдеще, написах оправдателна реч към цензуриращите и отидох при Апостол да се посъветвам. Той я прочете. Той я накъса на парчета и ми изсъска:" Не си позволявай да се самоунижаваш. Те пак ще те изключат, ако проявиш страх, те ще те мачкат цял живот, на тях са им нужни страхливци в перспектива. Чакай правдата изправен, иначе ще те подмине", разказа втората история актьорът. Третото послание – с огромна всеотдайност Апостол прави с Краси Василев и мен "Асансьорът" на Георги Марков, щеше да ни е държавен изпит. За беда точно тогава Георги Марков избяга зад граница. Шум, конфуз. Извикаха Карамитев при ректора, където бяха и представители на ЦК на БКП. Чакахме го повече от час, когато излезе, избърса потта от челото си и грейна с широка усмивка:"Спряха ни." Ръгна ме в ребрата и каза:"Ей, големи серсеми." После го попитах:" Кое е смешното?" "Ами смелостта им, като наакани са, ако дяволът не те боде с рогата си, значи си му се предал, хайде да отидем да пием по едно вино", отговори ми той, завърши разказа си Йосиф Сърчаджиев.

Сред учениците на Карамитев са и актьори от ранга на покойният вече Велко Кънев, Филип Трифонов, Юрий Ангелов и други. Студентите му го боготворяха...