Учените откриха най-отровното вещество, познато до момента на човека. Въпреки това, за първи път научната общност решава да запази в тайна подробности около откритието си, тъй като все още не е открит антидот на опасното вещество.
Според доклада на експертите, вдишването на вещества, произведени от бактерията Clostridium botulinum в размер само на 2 милиарда на грам може да убие възрастен човек.
Токсичното вещество блокира освобождаването на ацетилхолин от нервните клетки, отговорен за работата на мускулите. Ако случайно веществото попадне в организма заедно с храната, а това може да се случи , тъй като бактериите често растат в храните - човекът се разболява от ботулизъм и умират за кратко време от парализа.
Ботулизъм обикновено се лекува с помощта на антитела, които се произвеждат по изкуствен начин. Те реагират на седем известни вида на заболяването, наречени от експертите от А до G. Въпреки това, учени от Калифорнийския департамента за обществено здраве в Сакраменто обявиха, че са открили осмия тип токсин - H. Токсичното вещество е намерено в изпражненията на дете, при което са се наблюдавали характерните симптоми на ужасната болест. И, за съжаление, към момента не е намерен начин за борба с новото заболяване.