Масови нарушения извършват търговците, които продават дюнери и пици край морето. Това установиха инспектори от Агенцията по храните при изненадващи проверки в Слънчев бряг, съобщи Нова телевизия.
Акцията срещу временните обекти е по сигнал от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Според тях голяма част от будките, които продават дюнери, пици и други закуски, нямат необходимите документи, нито пък разполагат с документация, която да удостоверява произхода на продуктите.

Проверката започва с преглед на разрешителното за работа и здравните книжки на персонала. Следват още по-важните за клиентите въпроси.

„Храните, които се намират в обекта, дали са етикетирани, дали се съхраняват при правилни условия, определени и дадени от производителя, дали са съпроводени с документи за произход и годност”, обяснява д-р Красимир Колев от БАБХ- Бургас.

В един от обектите документи има, продуктите са съхранявани правилно, но не и сосовете на витрините.

В друг павилион обаче нарушенията са много повече. Персоналът не може да покаже основни документи и здравни книжки. Месото за дюнерите е без необходимите документи за произход. Затова инспекторите забраняват да се използва и разпореждат да бъде унищожено.

„Всички занем, че пилешкото месо си е потенциален носител на салмонела и е възможно при една неправилна термична обработка да настъпи заболяване от салмонела”, обяснява д-р Петя Иванова от БАБХ- Бургас.

В един обект върху бутилките на сосовете, които също са на слънце, са залепени стикери „мостра”. Инспекторите обаче съставиха акт и за това, защото са категорични, че лепенката не може да ги заблуди, че сосовете не се ползват от клиентите.

Изненадващите проверки ще продължат през целия туристически сезон. Ще бъдат проверявани не само ресторанти, предлагащи ол инклузив, но и павилиони за продажба на дюнери и пици. Глобите за фирмите нарушители са от 1000 до 1500 лева, а сигнал може да подава всеки, който забележи нередност.