Еврокомисията ще бъде готова да подкрепи проекта "Южен поток", ако бъдат отстранени нарушенията на третия енергопакет на ЕС.
Това заяви еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

"В момента този проект нарушава европейското законодателство. Мисля, че ако нарушенията бъдат отстранени, ще може да го подкрепим", каза Йотингер на пресконференция във Виена след провала на преговорите между Русия и Украйна за цената на газа. ЕС в лицето на Йотингер бе посредник на тези преговори.

"Това е двойнствен въпрос: от една страна, въпросът засяга практиката, от друга страна, това е въпрос на европейското право", изтъкна още Йотингер.
Третият енергопакет забранява една компания едновременно да добива, транспортира и продава суровината. Брюксел смята, че по този начин се стимулира конкуренцията, докато "Газпром" възприема въпросният документ като дискриминационен спрямо европейския пазар.

ЕС поиска от България да спре работата по "Южен поток" до отстраняването на други нарушения на енергопакета, свързани с конкурса за избора на строител и оператор на българския участък от газопровода.