Първият мач на Германия в тазгодишните световни футболни финали ще бъде исторически.

Двубоят срещу Португалия в Салвадор ще бъде под номер 100 за Бундестима на мондиали, като това е и абсолютен рекорд до момента.

Понастоящем балансът на Маншафта включва 60 победи, 19 равенства и 20 загуби, докато статистиката специално срещу Португалия разкрива 9 успеха, 5 ремита и 3 поражения.

Германците са в серия от три триумфа в това съперничество, а на Мондиал 2006 надвиха опонента с 3:1 в малкия финал.

Не само статистиката, но и традицията е на страната на Бундестима, който неизменно печели първите си срещи на световни първенства от 1990 година насам. Нещо повече, в половината от влизащите в периода осем двубоя Германия вкарва минимум по 4 гола.

Сега обаче на страната на Португалия е не кой да е, а Кристиано Роналдо. Звездата на Реал (Мадрид) наскоро спечели Шампионската лига със своя клуб и регистрира нов рекорд в надпреварата за най-много попадения в рамките на един сезон. Малко по-рано пък той бе избран за кавалер на „Златната топка”, а в навечерието на сблъсъка с Германия разкри, че се чувства „100 процента готов за игра”. Роналдо пропусна част от подготовката на своите заради травма, която го принуди да се готви по индивидуална програма, но очевидно тя е дала резултат, защото нападателят е възстановен за решителния мач.

Със същото обаче не могат да се похвалят Марко Ройс и Ларс Бенднер. Двамата отпаднаха от сметките на германския селекционер Йоаким Льов, след като се контузиха малко преди финалите. От травми се оплакваха още Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер и Мануел Нойер, но се очаква ключовото трио да е на линия за двубоя, стартиращ в 19:00 часа българско време на стадион "Арена Фонте Нова".