Роботи ще се грижат за сигурността на хората на Световното първенство, реферите ще носят спрейове в себе си по време на мачовете, а един от отборите е поискал копие от Корана във всяка стая на своя хотел. 

За първи път на Световно първенство ще бъде използвана технологията за голлинията. В историята има няколко легендарни случая с голове-фантоми, като двата най-известни са свързани с Англия. На финала през 1966 година удар на Джеф Хърст рикошира в напречната греда и пада на половин метър пред голлинията, но страничният рефер развява флага за гол, а в крайна сметка домакините бият Германия с 4:2 и печелят първата си и единствена световна титла, припомня БГНЕС.

Преди 4 години обаче съдбата си свърши работата, както неизменно прави. На осминафиналите се срещнаха Англия и Германия, а удар на Франк Лампард очевидно премина голлинията, но съдията даде знак играта да продължи. Крайният резултат бе почти огледален – 4:1 в полза на Германия. В Бразилия обаче работата на съдбата ще изпълнява технологията, която дава знак на съдията, когато топката премине голлинията.

Роботи и дрони, произведени в Израел, ще се грижат за сигурността на футболните фенове по време на Мондиала. "ПакБот 510" може да изпълнява различни мисии, да се грижи за сигурността и да намалява обществения риск. Фирмата производител носи интересното име "iRobot" (Аз, роботът).

Всеки футболен фен поне веднъж в живота си е почервенявал от яд, че стената не стои на нужните 9,15 метра, или че свободният удар не се изпълнява от мястото, където е извършен. На Световното първенство се слага край на тези дребни хитрувания. Главният съдия на всеки мач ще носи в себе си спрей, с който при нужда ще отбелязва точката на изпълнение на фал, както и линията, на която трябва да се нареди стената. Следата от спрея ще стои една минута, след което ще изчезва сама.

Големите футболни форуми често са съпътствани с изключително ексцентрични желания от страна на отборите към техните хотели. Някои настояват на лукс – японците искат джакузи във всяка стая, докато всеки от португалския щаб трябва да разполага с игрална конзола. Далеч по-скромно е желанието на Алжир – копие от Корана във всяка стая. Французите настояват за течен сапун, вместо такъв на блокчета, а еквадорците искат пресни банани от родината им всеки ден.