Полското село Лекница, което се намира до границата с Германия се прочу по време на изборите за представители в Европейския парламент. 100 % от гласувалите на 25 май 231 човека там са подкрепили ДПС, без преференции и без сгрешени бюлетини.

Репортажи на bTV и Нова телевизия през почивните дни показаха, че в това село дълго време живеят много българи от ромски произход, които се определят като мюсюлмани и турци. Те се издържат предимно от търговия, като държат половината от магазините за дрехи, храна и цигари в Лекница. Най-активни са от сливенското село Баня, както и от Добрич, не липсват и емигранти от Шумен и Русе.

Местните жители поляци твърдят, че имат конфликти с българите, тъй като сънародниците ни продават ментета и не плащат данъци. Властите заявяват, че българите на практика не се интегрират в Лекница.

Живущите в Лекница признават и наличието на проститутки, което обаче отчитат като нормално, иначе твърдят, че живеят в пазарен град. Проститутките пък споделят, че плащат на полицаите т. нар. мандати или глоби в размер на около 25 евро, и продължават да работят.

Местните неформални лидери твърдят, че отдавна са членове на ДПС и изразяват надежда тяхната партия да направи коалиция с ГЕРБ, за да се оправи държавата. Въпреки единодушния вот за ДПС обаче, малцина от запитаните се сещат кой е бил водач на евролистата. Някои дори признават, че са гласували за други партии.

Междувременно се оказва и, че един от членовете на избирателната комисия е регистриран и като наблюдател, което също не се смята за погрешно.

Местните неформални лидери на българите заявяват и претенции към местната власт в Лекница, въпреки че според официалните власти те съставят около 15% от населението там.