Пореден случай на “Измама 419” - името, с което са известни онлайн измамите, идващи от Нигерия, се вихри в българското киберпространство. Наименованието си получават от стар криминален код на Нигерия за престъпления, свързани с измама. Новата схема минава през сайтове за покупко-продажба.

Измамникът се свързва чрез съобщение с продавача на стоката, към която уж проявява интерес. Самото съобщение често е на развален български, макар че преобладава английската му версия. В него “купувачът” се представя, настоява да купи продавания от вас предмет и да го получи в чужбина. Гарантира, че разходите по транспорта ще бъдат поети от него, и моли да му изпратите координатите си, за да може да ги изчисли. После мнимният купувач настоява плащането да стане чрез paypal (международна система за превеждане на пари), като твърди, че е превел сумата за стоката - например 1000 евро плюс 300 евро за транспорт. Моли обаче да платите доставката чрез паричен превод.

“Получените” 1300 евро всъщност са фалшиво плащане, а платената от вас сума от 300 евро е безвъзвратно изгубена. В тези случаи на измама заблуденият продавач дори получава два мейла, изглеждащи сякаш наистина са от paypal. Те потвърждават, че действително има такъв трансфер.

Точно тук се крие и клопката. Първият мейл ви уведомява за получената сума, идентификационния номер на превода, описание на предмета и адрес за доставка в Нигерия. Прави впечатление обаче, че преводът е направен от един човек, а доставката е за друг. В дясната страна на мейла има информация за това как да предпазите paypal паролата си. Това е опит да ви накарат да се чувствате сигурни и да не се усъмните.

Вторият мейл е доста по-дълъг от първия и обяснява за “новия” paypal процес за доставки.

Уведомяват ви, че вашите 1300 евро са преведени, но за да ги получите, трябва да изпратите номера на доставката на продавания от вас продукт. Това се налагало с цел предпазване на продавача и купувача. Съобщават ви, че ще ви преведат парите едва когато доставката е получена. Също така няма да виждате в paypal акаунта си “бъдещи трансфери”. В мейла се обяснява, че системата им е била използвана за измами и поради това са се наложили промени. Молят ви още да не се опитвате да се свържете с тях, защото наскоро са опитали да ги хакнат и в момента отстраняват проблемите в системата.

Ако се хванете на клопката, ще се разделите освен с 300 евро и с предмета, който продавате. Грешката обаче е изцяло ваша и няма как да получите обратно нито парите си, нито продаваната от вас стока.

Има и друг вариант на измама, в който обаче “купувачът” ви превежда повече пари “случайно”. Отново получавате двете писма от paypal, но и измамникът ви пише. Той ви моли да му върнете разликата, тъй като е станала грешка. Обикновено въпросната грешка е над 2000 долара. Любезно ви моли парите да бъдат пратени с паричен превод.

Ако не му обърнете внимание, спира да ви пише.

Преди няколко месеца друга схема се завъртя из фейсбук.

Привлекателни африканки почваха да флиртуват с българи. Жените изпращаха следното съобщение: “Здравей, аз съм Мудива. Надявам се, че ти си добре и в отлично здраве. Днес попаднах на профила ти и го намерих за много интересен. Искам да ми пишеш на мейла, защото ми е хубаво да си пиша с теб, а и имам да ти кажа нещо много важно”. Впоследствие нигерийките почват да омайват жертвите си, преди да им кажат, че са
спечелили голяма сума пари и молят за банкова сметка, на която да преведат печалбата. Разбира се, такава няма, а вие оставате без наличните в сметката ви средства.

Находчиви нигерийци използват и есемесите за измами. Най-често съобщението им идва от номер EURO, а съдържанието му е “Вашият номер спечели 5 млн. британски паунда от наградата на Европейския съюз”, написано на английски и съдържащо форма за контакт за уточняване как ще се изплати печалбата. И тук измамата се крие в банковата сметка - искат ви я с цел изплащане на печалбата, а всъщност източват парите ви.

От Бюрото за връзка на Федерална република Нигерия в София учтиво отказаха коментар по темата, тъй като не били упълномощени да говорят по проблема.