Каякарката с унгарски корени, но български паспорт във флотилията на „Локомотив“ /Русе/ Беренике Фалдум се класира пета на световното първенство по маратон до словашкия град Пиесчани. Състезанието се проведе в река, а според треньора в клуба на „железничарите“ Евгени Недев представянето на Фалдум заслужава големи адмирации.
„Точната дистанция на маратона е 26 200 метра. Като прибавим факта, че след всяка обиколка състезателките трябва да слизат на брега и да тичат известно време с лодки на гръб, можете да си представите за какво нечовешко изпитание става въпрос“, коментира Недев.
На старт са застанали общо 26 каякарки, като 4 от състезателките в Топ 6 били представителки на унгарската школа. Победителка е унгарката Ренате Ксай, бивша партньорка на Беренике в двойката каяк на националния отбор на маджарките. Втора се е класирала англичанката Джонсън, а третото място е завоювано от италианката Стефания Чичали. Беренике е останала на минута от победителката в маратона.
Междувременно стана ясно, че още една състезателка на „Локомотив“ ще участва на световното младежко първенство.
„Олимпия Душева даде в контролните стартове за определяне на националния отбор времена, много близки до норматива. Треньорският съвет във федерацията обаче се събра и реши да й даде шанс за участие“, обясни Недев.
С покрит норматив виза за шампионата си осигури братът на Олимпия - Кристиян, както и още няколко състезатели на „Локомотив“.