Състезателката на „Локомотив“ /Русе/ Беренике Фалдум спечели бронзов медал на европейското първенство по кану-каяк в Бранденбург. По този повод разговаряхме с треньора Евгени Недев.

- Евгени, колко тежи това отличие?
- Много, особено като се има предвид, че Беренике стартира на 5000 метра с доста натрупана умора от гонките на 500 и 1000. Огромният труд, който хвърли от зимата насам, бе овъзмезден. Всички в клуба се радваме на нейния успех.
- Как мина състезанието на тези 5 километра?
- Аз не бях в Германия, но зрителите на Стария континент имаха възможност да проследят надпреварата с директна картина по „Евроспорт“. На старт застанаха 20 каякарки. Беренике се откъсна почти в самото начало в компанията на Ерика Медвецки от Унгария и Марина Литвинчук от Беларус. Трите диктуваха темпото и често имаше смени на върха така, както го правят колоездачите при тежките етапи. В крайна сметка нашата състезателка не издържа във финалните метри и остана трета. Реално погледнато, това наистина е голям успех, а България като цяло се представи много добре. Само с петима състезатели взе три медала чрез Беренике, Мирослав Кирчев, кануистката Станилия Стаменова. И нещо друго - с бронза в Германия Фалдум спечели виза за участие на първите Европейски игри през следващата година в Баку. Това ще са миниолимпийски игри за спортисти от Стария континент.
- Какво й предстои?
- Тя отиде за малко в Унгария. След като се завърне в България, я чака лагер и подготовка за световното първенство.