Знам кой е поръчител на палежа на автомобилите ми. Той е местен мишок и тарикат, прехранващ се цял живот със селски измами. Посочих го на полицията и сега чакам тя да си свърши работата, заявява пред „Марица” съветникът от ГЕРБ в Община Съединение и председател на местния ловно-рибарски съюз Гено Чобанов.Неизвестни подпалиха в понеделник сутинта паркираните пред дома му на ул. „6-и септември” в град Съединение четири автомобила. „Фолксваген Голф”, „Опел Омега”, „Мицубиши Паджеро” и „Хамър” пламнали около 4,24 часа. По първоначални данни става въпрос за умишлен палеж, съобщиха от полицията.

Случи се малко, след като се прибрах от полето, където имах работа. Включих телевизора и чух злосторниците. Реагирах светкавично, дори сам загасих единият от автомобилите. Ако пожарната беше дошла по-рано, а не на 20-тата минута, можеше да ги спасим всичките, разказа Чобанов. Той уточни, че палежът не е бил поръчан нито заради работата му като съветник, нито заради ловната дейност.

Чобанов държи казаните за варене на ракия в Съединение. Той е и председател на местния ЛРС и известен още като създателя на лова в Съединение. Дружинката му е една от най-големите, в нея членуват дори прокурори и общинари.

Гено Чобанов, или бай Гене, както е познат в Съединение, е известен с това, че е превърнал двора на къщата си в зоологическа градина. В нея развъжда около 100 вида различни птици, сърни, елени, пауни, фазани, яребици, зайци, които пуска след това на свобода. По същия начин се грижил и за ранените животни, разказват в града.

Името на Чобанов се прочу преди време, когато заедно с ловци свикаха национален протест. Те не се съгласиха със задължителното сдружаване на ловците според промените в Закона за лова и опазване на дивеча. Протестът бе и срещу извънредните правомощия, които се дават на председателя на националното ловно сдружение, и субективизма при одобряването на дружинките.

През 2009 г. от закриване бяха заплашени 70 групи на ловци от цялата страна. Дружинката в Съединение трябваше да се обедини с пловдивската, въпреки че имаше 900 членове и поле от 22 хиляди хектара. Тогава Чобанов заяви, че са готови на радикални действия, за да запазят своята самостоятелност.

Според приятели на бай Гене той се изправил открито и завел куп дела, които впоследствие и спечелил срещу безхаберието на родните институции и бракониери.

Ловец №1 на Съединение се опълчи дори и срещу ЛРС “Сокол”, коeто беше монополист по отношение на ловните стопанства в района на Пловдив.