Американската технологична компания Google планира да пусне нова услуга в сферата на здравеопазването.

Новата услуга Google Fit ще обобщава данните за здравословното състояние на потребителя от различни приложения. Анализатори споделят, че плановете на технологичния гигант са новата услуга да позволи на устройствата, които измерват данни като брой на стъпките или състоянието на сърдечната дейност, да действат и на облачно базирани услуги на Google. Очаква се да бъдат обявени и мерки, които да гарантират за анонимността на потребителите, което вероятно ще се окаже поредното предизвикателство пред компанията.

През 2012 компанията се опита да развие подобна услуга – Google Health, но именно нежеланието на потребителите да споделят данни за здравето си се оказа истинска пречка пред проекта.

Големите технологични компании като Apple и Samsung също разработват система за биометрични данни, която събира информация за здравословното състояние на потребителите от различни приложения.

По информация на Forbes до края на годината Microsoft предстои да пусне на пазара умен часовник, който да измерва сърдечната честота.