Германският канцлер Ангела Меркел направи специално видеообръщение, в което пожела успешно представяне на германския отбор на световното първенство по футбол и каза, че стиска палци за момчетата на Йоахим Льов. Тя им пожела да играят както трябва, защото не само групата на Германия, но всички отбори са достатъчно силни. Канцлерът отказа да сподели личната си прогноза кой ще стане световен шампион.

По покана на бразилския президент Дилма Русеф и като заклет фен на националния отбор, Меркел ще присъства на първата среща на Германия в понеделник в град Салвадор, не само за да подкрепи отбора, но и като признание за всичко направено от страната-домакин.

Въпреки всички отправени критики, домакинството на световното по футбол е огромен успех за Бразилия и възможност да представи себе си пред света, смята Меркел. Тя призна, че е впечатлена от бързото развитие на южноамериканската държава и заяви, че в бъдеще предстоят по-активни и редовни консултации на правителствено ниво между Бразилия и Германия.