На християнски вестник в Малайзия забраниха да използва думата Аллах по отношение на Господ, постанови съд в страната, цитиран от Reuters.

С пълно единодушие 3-мата съдии мюсюлмани в апелативния съд се противопоставиха на решението на по-нисша инстанция от 2009 г., което даваше право на вестник The Herald да назоовава Господ с думата Аллах.

"Използването на думата Аллах не е интегрална част от християнската вяра", заяви главният съдия Мохамед Апанди Али. "Използването на думата ще създаде объркване в общността", допълва той.

Постановлението идва на фона на увеличеното напрежение на религиозна и етническа база в страната, след като обществото бе поляризирано от изборите през май, на които дългогодишната управляваща партия бе изоставена от градското население.

Адвокатската група на католическия вестник настояваше, че думата Аллах е по-стара от исляма сам по себе си и употребата й е широко разпространена сред говорещите малайски християни в страната на остров Борнео. Решението на съда ще бъде обжалвано пред по-висша инстанция.

Етническите малайци съставляват около 60% от 28-милионната страна. Християнската част е около 9 на сто, а останалото население е разпределено между етнически индийци и китайци.