Над 300 китайци си купиха билети по 100 000 долара за 5-минутен полет в околоземното пространство, съобщават медиите на Поднебесната империя.

Запалените 305 ентусиасти са сключили споразумението с холандската фирма Space Expedition Corp /SXC/, когато билетите бяха пуснати за продажба в интернет на страницата Таобао. Полетите ще се провеждат в кораб с двама души на борда, който ще престоява в Космоса между 5 и 6 мин. И ще предоставя възможност на туристите да се огледат от необичайно място, както и да изпитат безтегловността. Билетите се продавача по 599 999 юана /96 000 долара/. Страницата Таобао е била достъпна за купуване на билети само на 12 юни, каза говорител на страницата пред АФП.

Няма определени дати за полетите. Въпреки интереса към космическия туризъм през последните няколко години засега няма частна компания която да извършва редовни полети до космоса с туристи на борда на апаратите. Участниците в авантюрата могат да тежат максимум 125 кг. От тях се изисква да получат опит за полета при тренировки на симулатор, включително и в безтегловност преди полета.

Китай има своя собствена военна космическа програма, в която през последните години астронавти летяха в орбита около земята и кацна ровър на луната. Но засега в Поднебесната империя няма търговски фирми за космически полети.