Правителството на Пламен Орешарски оцеля след пети вот на недоверие, предаде БГНЕС.

Искането на ГЕРБ за вот на недоверие за провал на кабинета в областта на фискалната политика не събра необходимите поне 121 гласа.

109 народни представители подкрепиха искането на ГЕРБ за вот на недоверие, сред които 85 от ГЕРБ, 22 от "Атака" и 2 независими. "Против" вота на недоверие към правителството гласуваха общо 114 депутати, съответно 79 от "Коалиция за България" и 34 от ДПС, а 1 независим депутат също подкрепи кабинета.

Вотът на недоверие в сектор "Финанси" бе пети от страна на ГЕРБ към кабинета "Орешарски".

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа "против", 93 – "за" и 8 - "въздържали се" депутатите отхвърлиха вота.

На 30 май парламентът отхвърли и четвъртия вот на недоверие - за провал на кабинета в сектор "Енергетика", който бе подкрепен от 93-ма народни представители - 90 от ГЕРБ и 3 независими кандидати.