Кой не знае, че пърженото е вредно? Едва ли има такъв съвременен човек. Но пък кой не обича хрупкави картофки? Отговорът вероятно е сходен на първия. Особено сега, в летните месеци, когато картофки с биричка са любимо удоволствие. Още повече в дните, когато тъкмо тази комбинация традиционно съпътства взривната емоция, предизвиквана от световното първенство по футбол в Бразилия.
Дали има вариант, в който човек хем да получи своята жадувана порция удоволствие, хем това да не бъде в негова откровена вреда?
Има! - гласи отговорът на ВН ресторант в Русе, който е открил магическия начин здравословното хранене да не изглежда като самоизтезание на хора, отрекли се от всички радости на живота.
Та - по въпроса за картофките и биричката. Адептите на вкусното, но и здравословно заедно с това хранене, би трябвало вече да знаят адреса: улица „Добруджа“ номер 4. Там се намира ВН ресторант, в който ценителите на разумните правила в кулинарията могат да намерят всичко, което им е необходимо. С други думи, онова, което се вписва в разумните правила на спасителните здравословни режими, помагащи на нормалния човек в днешно време не просто да се храни, а да го прави така, че да не натрупва в организма си депа от вредности, които да му съкращават дните.
И не само това. ВН ресторант е не просто място, където можеш да похапнеш добре. Това е място за среща с приятели, място, в което атмосферата предразполага да се раждат и обсъждат идеи, където разговорите текат спокойно и увлекателно. А когато част от тази атмосфера е и чудесно приготвената вкусна и полезна храна, удоволствието от няколко часа, прекарани в основния салон на ресторанта или в прекрасната лятна градина на открито, става несравнимо. Закътана в прохладния двор и с раздвижени и дизайнерски оформени екстериорни пространства, тя създава
усещането за внезапно откъсване от шумната динамика на големия град
и за кратка, но пълноценна релаксация.
Всъщност, ВН ресторант възниква като компонент от ВН социалния проект, като развива културата на хранене. Защото става въпрос не просто за сядане на масата три пъти дневно и поглъщане на каквото и да е, а именно за храненето като начин на живот, обясняват от екипа на ВН. Когато човек се храни правилно, тогава той напълно естествено се чувства по-добре, работи по-енергично и пълноценно, полезен е и за околните, и за самия себе си.
Това са основните принципи, на които залагат в ресторант ВН. Всяко ястие, което се приготвя тук, е с грижа за човека, за неговото здраве и неговото самочувствие. Всички продукти се подбират изключително грижливо и това е категорична гаранция за качеството, което клиентите получават. Абсолютно всичко, което ресторантът предлага за обяд или за вечеря, е прясно, купено същия ден. При нас няма замразени и консервирани продукти, ролята на фризера е сведена до нивата на необходимия минимум, казват в ВН. Залогът на екипа на ресторанта пада върху
свежите меса, зеленчуци и плодове
като така се дава възможност и на майсторите в кухнята да проявят всичко, на което са способни, за да приготвят салатите и ястията от богатото меню.
И ако се върнем на картофките, с които започнахме в началото - те също присъстват в менюто. Само че не са пържени - именно пърженето ги прави вредни и ужасни! - а се приготвят с помощта на конвектомат. Това е уредът, без който е немислима съвременната ресторантска кухня. Тази модерна печка дава възможност да се избегне пърженето, но да се запазят вкусът и свежестта на продуктите, като прилага различен начин за приготвяне на храната. Комбинираното готвене в конвектомата повишава качеството на приготвената храна и същевременно съхранява всички нейни ценни съставки, а освен това позволява ястието да бъде готово за много кратко време.
Другият принцип, който се спазва в кухнята на ВН ресторант, е нискотемпературното готвене във вакуум - ястието е вакуумирано и се готви в собствен сос. Този метод се прилага най-вече при приготвянето на риба и меса, той позволява запазването на ценните и полезни съставки и свойства на продуктите - например, при приготвянето на сьомга нискотемпературното готвене съхранява извънредно ценните ненаситени мастни киселини, известни като омега-киселини.
Доскоро беше широко разпространено мнението, че щом едно нещо е полезно, то едва ли може да бъде вкусно. В ресторанта на улица „Добруджа“ 4 посетителите се убеждават, че това мнение е абсолютна отживелица. Разнообразието и очарованието на всяко поднесено ястие се дължи на специалното отношение на екипа, който подбира внимателно съставките и комбинациите от продукти и подправки. Зехтинът, с който се приготвят ястията в кухнята и е сервиран по масите за овкусяване на салатите, се произвежда в мъничко селце в Южна Гърция и е далеч по-вкусен и ароматен от разпространяваното по магазините маслиново масло, изготвяно в промишлени количества от големи фирми.  Солта, която се използва за овкусяване и подправка, е морска. Сред здравословните храни, приготвяни в ресторанта, са
екзотичната все още киноа и пълнозърнестият кафяв ориз
който вече се радва на добър прием в България. Майсторите в кухнята следят ястията в менюто да включват възможно по-малко мазнини и въглехидрати, като предпочитаните меса са по-здравословните телешко, агнешко, пуешко, заешко и пресни риби.
И тъй като барбекю сезонът вече е открит, от ресторанта подчертават, че месните деликатеси, които се приготвят на барбекю, са по специални домашни рецепти - производителят, който доставя наденичките и другите месни продукти, ги овкусява по специалните пропорции, зададени от ВН. Това ги прави уникални на вкус и гарантира качеството, което се предлага.  
Напълно обясним е интересът на посетителите към прясно изпечения хляб, който поднасят тук. Доминантата в него са лимецът - дивата пшеница, наречена още слънчева храна, и спелтата, известна като „житото на фараоните“. Известни от дълбока древност, тези култури днес се завръщат за нов живот, ценни с по-балансирано хранително съдържание от обикновеното жито, съдържащи по-висок процент протеини и голямо количество влакнини, минерали и витамини. Освен това
хлябът, който се пече в ВН, е овкусен и със семена
- ленено, тиквено, слънчогледово.
Лятната градина на ВН ресторанта не остава встрани от събитието, под знака на което преминава годината за всички почитатели на футбола. Мондиалът и бразилските страсти ще бъдат съвсем близко до феновете - на огромен екран в градината. Осигурено е и задължителното питие за запалянковците - бирата, която ще охлажда жарките емоции. С едно уточнение - в лятната градина на ВН се сервира изключително студена жива бира. За тези, които още не знаят, добавяме пояснение: това е прясна, нефилтрирана, непастьоризирана и нестабилизирана бира. Както и следва да се очаква, и живата бира е напълно в духа на концепцията на ВН ресторант - живите бирени дрожди са полезна хранителна съставка. Тези, които по някаква причина не искат или не могат да пият бира, ще се наложи да избират измежду разнообразните видове прясно изцеден фреш от плодове. Или да се радват на обичайно сервираната чаша вода, която е филтрирана по специален начин, регулиращ водородния показател, по-известен като Ph. Не се стряскайте от химичния термин - просто става въпрос за чиста и вкусна вода - както е всичко в ресторанта на „Добруджа“ 4.