Приблизително два милиона мюсюлмански поклонници започнаха да се събират днес в Мина, близо до свещената Мека, за началото на годишния хадж.

В долината на Мина вярващите ще се молят и ще починат преди в понеделник да се съберат на планината Арафат, също недалеч от Мека, за ден на молитви и традиционни обреди - един от важните етапи на поклонението.

Електрически влак, който бе пуснат неотдавна, ще транспортира според властите близо 400 000 поклонници за най-голямото годишно духовно събитие за мюсюлманския свят.

Саудитска Арабия е мобилизирала повече от 100 000 войници и полицаи, за да гарантира сигурността на поклонниците и вече предупреди срещу всеки опит за използването на хаджа за политически цели. Забранени са и политически прояви от всякакъв род.

Саудитското кралство е осигурило и необходимия лекарски състав, както и значителни сили за гражданска защита за поклонниците – 1,4 милиона, от които от чужбина.

Броят на поклонниците от чужбина тази година е по-малък в сравнение с миналата, когато достигна 1,75 милиона.

Рияд наложи съкращение от 20% на идващите от чужбина и от 50% от Саудитска Арабия, като обясни решението с разпространяващата се епидемия от коронавирус MERS и предприетите строителни работи за разширяване на местата за поклонничество.