Силно земетресение от над 6-та степен разлюля гръцкия остров Крит, има данни за нанесени материални щети, съобщават световните агенции.

По данни на Американската геоложка служба и Европейския средиземноморски сеизмологичен център силата на земетресението е 6,4, докато Атинската обсерватория я оценява на 6,2.

Земният трус е регистриран в 16.12 часа местно време на 60 км от град Хания, намиращ се в западната част на острова. Огнището на земетресението е било на дълбочина 36,2 км под морското дъно.

Минути след първия мощен трус Европейският средиземноморски сеизмологичен център е регистрирал още 3 по-леки труса. Те са с магнитуд – 3,4, 3,3 и 4,1.

"Земетресението е регистрирано в район, известен със своята сеизмична активност. То беше почувствано много силно не само на остров Крит, но и в останалата част на Гърция", заяви по радио "Скай" професорът по геология Ефтимиос Лекас.

По данни на радиото са нанесени щети на къщи и магазини на острова. Гърция се намира на две тектонични плочи, което я прави една от най-земетръсните страни в Европа. В петък силен трус с магнитуд 4,4 беше регистриран на Халкидики и бе почувстван от жителите на втория по големина град в страната – Солун.