Българският национален отбор по футбол загуби важното гостуване в Армения и се отдалечи от баражите за класиране на Световното първенство в Бразилия. Възпитаниците на Любослав Пенев, които доиграха мача с девет човека, паднаха с 1:2 от домакините в квалификация, която се игра пред около 10 000 зрители на стадион "Републикански" в Ереван.

Двата тима започнаха равностойно предпоследната си квалификация за Мондиал 2014, но първото сериозно положение за гол бе пред вратата на българския отбор. В 18-ата минута Йозбилиз проби и стреля мощно от дъгата, но Влади Стоянов спаси вратата на България с прекрасна намеса. Последва опасност и пред вратата на арменците. След фантастична бърза атака на нашия тим, Емил Гъргоров изведе Ивелин Попов сам срещу Березовски, но стражът на арменския тим успя да запази самообладание и спаси удара на българския нападател.

В 44-ата минута германският съдия на мача Феликс Брих изгони Николай Бодуров за нарушение срещу Араз Йозбилиз на дъгата пред наказателното поле на нашия тим. Потърпевшият застана зад топката и с техничен удар не остави никакъв шанс на българския вратар за 1:0.

Въпреки че бяха на терена с 10 човека, българите започнаха много по-силно втората част. На два пъти Станислав Манолев и веднъж Емил Гъргоров обаче не показаха точност в завършващия удар. В същото време Владислав Стоянов пък трябваше да спасява опасни удари на Мхитарян и Саркисов.

"Лъвовете" все пак успяха да изравнят в 60-ата минута. Капитанът на нашия тим Ивелин Попов се реваншира за пропуска през първата част и след прекрасно изпълнение на фаул вкара за 1:1. Само три минути по-късно националният ни тим обаче остана на терена с 9 човека. Светослав Дяков бе пратен под душовете, заради втори жълт и респективно червен картон.

До края на мача разбираемо играта се водеше повече пред българската врата и "лъвовете" допуснаха да им бъде вкаран втори гол. В 87-ата минута Юра Мовсисян не сгреши и донесе победата за арменците, оформяйки крайното 2:1.

Ситуацията в групата ще стане доста по-ясна след края на останалите мачове от групата, които се играят по-късно днес. Малта домакинства на Чехия, а Дания приема класиралия се вече за Световното първенство тим на Италия.

В моментното класиране в групата, Италия е на върха с актив от 20 точки от 8 мача. България остава втора с 13 точки от 9 мача, а Дания и Армения делят третото място с по 12 точки, но арменците имат мач повече. Чехите са пети с 9 точки, а аутсайдерът Малта е на дъното с актив от 3 точки.