Гръцка марка зехтин, взет произволно за анализ от магазинната мрежа в Пловдив, се оказва микс от слънчогледово и палмово масло. На етикета обаче пише, че продуктът е екстра върджин.
Изследването е направено от специалистите във Физичния факултет на Пловдивския университет, където от пет години се разработва направление "Физика на храните", съобщава "Марица". "Оказа се, че в анализирания продукт изобщо няма зехтин, макар че на пазара се предлага срещу 15 лева", обясни доц. Мария Мудова от факултета, който от вчера е домакин на международна конференция по физика на храните. 50 участници от 9 страни представят иновативни методи за преработка.

"Физичният анализ е доста по-евтин, защото не се изискват подготовка и химикали за провеждане на изследването. Но първоначалната инвестиция за закупуване на апаратура е по-голяма. Другото предимство е, че е доста по-бърз в сравнение с класическите микробиологични и химични методи. Има оптични методи, които между 10 минути и половин час могат да дадат резултат", обяснява доц. Мудова.

Факултетът е сключил шест договора с фирми за изходящ контрол на маргарин и други хранителни продукти. Физиците са правили анализ на мед и на растителни мазнини, свързани със зехтин, салатен зехтин, примес на зехтин с рапично и слънчогледово олио с цел бързо откриване на фалшификати. В маргарина е открито наличие на трансмазнини, но дали е вредно, ще кажат спецовете по контрол на храните.

Физиците от ПУ разполагат и с оптичен рефлектометър, който за няколко минути може да даде информация за показателя на пречупване, за да се направи анализ за физичните параметри на различни класове храни. Биосензорите пък констатират наличие на микроорганизми в хранителните продукти и на антибиотици в млякото.