Продажбата на автомобили в Китай е отбелязала истински бум през септември като при сравнение на годишна база с м.г. ръстът е 19,7%, като най-много се продават японски марки. На най-големия национален автопазар в света за месец са продадени 1,94 млн. коли, съобщи китайската асоциация на автопроизводителите /КААП/.

Продажбите на коли на частни лица бележат скок с 21,1% на същата база и са достигнали 1,59 млн. През първите девет месеца от 2013 г. продажбите са отбелязали ръст от 12,7% и са били изтъргувани 15,88 млн. автомобила. Бумът на продажбите през септември има частично обяснение в наближаващия /тогава / Ден на Китайската народна република, покрай който има 7 почивни дни.

Продажбите на японски автомобили пък направо са излетели до небето с увеличение в сравнение с миналата година със 73,7%, съобщават от КААП без да дават общата цифра. През миналата година те паднаха драстично заради териториалния спор между Пекин и Токио за група острови в Източно китайско море.

Китай се превърна в най-големия автомобилен пазар в света през 2009 г. Годишно продажбите се увеличават с около 4,3% Зпрез 2012 г. в Поднебесната империя бяха купени 19,31 млн. автомобили.