Сигнали със заплахи за живота на Цветан Цветанов са постъпили на територията на 4 областни дирекции на МВР, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев от парламентарната трибуна.

Случаите със заплаха за живота на Цветан Цветанов или са приключени от съответните органи или по тях няма конкретни данни, потвърждаващи първоначалната информация, обясни Йовчев. Извършена е проверка във всички структури на МВР относно заплахите за живота на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Проверката обхваща всички областни дирекции на МВР, главните дирекции "Национална полиция" и "Гранична полиция", както и бившата ГДБОП, прехвърлена в ДАНС. Подобни сигнали са постъпили на територията на областните дирекции в Благоевград, София-област, Варна и Ловеч, съобщи Йовчев.

"В областната дирекция на МВР в Благоевград на 25 април 2013 година на телефон 112 е получен сигнал със закани за убийство на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Заканите идват от две обаждания от един и същ мобилен телефон. Установена е самоличността на лицето, използвало мобилния телефон, 54-годишен мъж, живеещо в село Долно Българчево, мъжът е задържан на територията на селото и с оглед здравословното му състояние той е настанен в специализирано психиатрично заведение в Благоевград и към момента лечението му продължава", добави той.

"В Областната дирекция на МВР в София-област на 28 февруари 2013 година е получена информация за закани за саморазправа с Цветан Цветанов от страна на две лица. На 1 март информацията е пренасочена за проверка към ГДБОП. Според тази информация на 20 февруари в Боровец е организирано парти по повод оставката на правителството, на партито са присъствали 5 лица от Самоков, като някои от тях са криминално проявени. С напредъка на вечерта две лица са отправяли многократни вербални закани за лична саморазправа с Цветан Цветанов. От проверката, направена от ГДБОП не са събрани данни, които да потвърждават първоначалната информация", каза още Йовчев.

На 13 февруари 2013 на телефон 112 е получен сигнал от Варна за "поставена бомба на Цветан Цветанов", задържан е 38-годишен мъж, който обяснил, че повод за обаждането му са проблемите му по регистрация на личния му автомобил, той е глобен с 1000 лева. На 28 ноември 2012 година от телефон 112 в Ловеч е получен сигнал за самоделно взривно устройство в дома на Цветан Цветанов. Сигналът не е потвърден, обадил се е 60-годишен мъж, на когото са повдигнати обвинения, добави вътрешният министър.