Българската технологична компания "Стоун Компютърс" АД ще заведе иск за обещетение в размер на 2,5 млн. евро срещу глобалния гигант IBM, съобщават от родната фирма. Искът ще бъде заведен във Виенския международен арбитражен съд, като поводът е системно нарушаване на правата по договор на българската технологична фирма, пише darikfinance.bg.

"Стоун Компютърс" АД представлява IBM в България от 15 г. и за този период 80% от продажбите на гиганта в страната са направени именно от българския му партньор. Въпреки това IBM системно нарушава договорните си отношения със "Стоун Компютърс" АД и прескача българската компания, като през последните две години оферира продуктите си директно към крайни клиенти, без да спазва отношенията си по договор, гласи съобщение до медиите на българската компания. Според "Стоун Компютърс", "IBM умишлено заблуждава крайните клиенти относно оторизираните си партньори в страната, предлаганите от тях услуги и спекулира със сроковете за изпълнение на поръчките и поддръжката". От родната компания ще сезират и Комисията за защита на конкуренцията.

"Твърденията, направени от "Стоун Компютърс" АД, са неоснователни. IBM прекрати бизнес партньорския си договор със "Стоун Компютърс" АД през февруари тази година, поради сериозни нарушения на договорните задължения от страна на "Стоун Компютърс" АД". Към настоящия момент IBM има претенции срещу "Стоун Компютърс" АД за дължими суми", коментираха от IBM България. От компанията добавят, че ще се въздържат от допълнителни коментари, защото "спорът вече се решава от арбитражен съд".