30 декара люцерна и 10 царевица са залeти в Кошов, под вода са и малки градински парцели. Кметът на ивановското село Петър Петров разказа, че и двата моста в двата края на селището до вчера са били до пода подпрени от високите води на Черни Лом. Тази сутрин обаче реката вече се е прибрала в коритото си и нивото й е на 30-40 см под критичното.
В Червен и Табачка има щети, пострадали са зеленчукови градини. Кметицата на Червен Татяна Тодорова отбеляза, че това е второто заливане в селото. За щастие този път щетите са по-малки и питейната вода не е замърсена, както това се случи наскоро. Според нея за пораженията не са виновни дъждовете, а изпускането на язовирите.
Колегата й от Кошов споделя същото мнение. Петър Петров отбелязва обаче, че за разлива на Черни Лом край Кошов пръст има и Природен парк „Русенски Лом“. По думите му в изпълнение на проекти на парка едни дървета били изкоренени, а коренищата нахвърляни към реката. Така се образувал бенд и затова площите били залети. Същата позиция сподели и кметът на Иваново Георги Миланов. Той смята, че язовирите на „Напоителни системи“ не се изпускат съвсем контролирано, а и паркът не си е свършил работата както трябва. 
Изпускането на нашите язовири наистина е контролирано, не са те причината за разливите на Черни Лом, опонира обаче управителят на „Напоителни системи-Русе“ Валя Евтимова. Разбира се, в подобни случаи не били изключени малки поражения и затова кметовете били предупредени да вземат мерки. Според нея поразиите се дължали предимно на преливането на търговищкия язовир „Росина“ преди седмица, който се стопанисвал от арендатор. Както и на насищането на почвите с вода от дъждовете.
Истината е, че ние изкуствено задържахме източването, изчаквахме да мине голямата вълна, но при дъждовете, които се изляха, то повече не можеше да се отлага, каза още Евтимова. Според нея е по-добре малко земеделски площи да бъдат залети, вместо да се скъса някоя язовирна стена и да пострадат хора, животни и къщи. В момента обаче ситуацията била овладяна. Шефът на „Напоителни системи“ каза още, че ако земеделците имат застраховки, щетите ще им бъдат покрити.