Към момента не виждам драматична ситуация с бежанците. Нещо повече, аз виждам едно достойно отношение на българските граждани в подкрепа на тези, които имат нужда от помощ.

Това заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава коментира, че в историята на България е имало много бежански вълни и институциите са помагали на тези хора. В резултат всяко четвърто семейство у нас е на бежанци. "Гледах репортаж с една жена от Сирия, научен сътрудник, с 4 деца, мъжът й убит във войната. И питам аз, това ли е рискът за България, това ли е тази част от мюсюлманска армия по определението на една политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва страната ни? Тази жена, безпомощна, с убит мъж, с четири деца...", емоционално заяви президентът.

Той благодари на хилядите български семейства, които събират помощи за бежанците и призова да покажем, че сме европейци. Плевнелиев каза още, че правителството има своя план за действие, който е бил ревизиран, и вярва, че институциите ще действат отговорно.

Колкото до свикването на Консултативния съвет по национална сигурност, Росен Плевнелиев бе категоричен, че иска да го организира по най-добрия начин, когато е точният момент. "За мен е важно Консултативният съвет по национална сигурност да не бъде говорилня, да не свършва след пресконференцията и да няма никакви действия и следствия след това. Очаквам правителството да даде ясни и категорични индикации, защото темата беше договорена на предишния Съвет по националния сигурност и това беше темата за реформата в сектор сигурност. Съветът е заседавал и по друг начин, той е доказал пред очите на нацията своята ефективност, докато с последното заседание няма как да се гордея", коментира Плевнелиев.